FSIY
Moottori- ja ultralentoon sekä lennokkitoimintaan keskittynyt ilmailuyhdistys Forssassa - FSIY

Lennokkitoiminta

EASA-säädökset

1.2.2021 alkaen jokaisen, joka lennättää yli 250g painavia lennokkeja (droneja), pitää rekisteröityä viranomaiselle. Tämä koskee myös alle 250g laitteita, joissa on kamera. Rekisteröinti maksaa verkossa 30€/1v tai 100€/5v ja se tapahtuu Traficomin Droneinfo verkkopalvelussa. Yhdistyksen puitteissa tapahtuva harrastetoiminta rajoittuu ainoastaan Forssan lentokentälle, missä yhdistykseen kuuluvat harrastajat voivat toimia kuten aikaisemminkin noudattaen voimassa olevia lennokkitoiminnan sääntöjä ja turvaohjeita.

Mikäli harrastat kerhon määrittelemän toiminnan ulkopuolella yksityishenkilönä, niin silloin toimitaan avoimen luokan määräysten mukaisesti, josta muutamia keskeisiä vaatimuksia:

  • • Harrastajan pitää suorittaa myös verkkotentti, joka on maksuton rekisteröitymisen yhteydessä
  • • Tiheästi asutulla alueella yli 500g lennokkia lennättävän on suoritettava lisäksi omatoiminen harjoittelu ja luokkahuonetutkinto
  • • Lennättäjän alaikäraja on 12 vuotta. Alle 12 v. vain yli 16 v. verkkotentin suorittaneen valvonnassa
  • • Lennätys tapahtuu suorassa näköyhteydessä ja suurin sallittu lennätyskorkeus 120 metriä (pl. luvanvaraiset lennätyspaikat, lentokenttien lähestymisalueet jne.)

Lisätietoa uusista määräyksistä ja niiden vaikutuksista löydät verkosta; Lennokkitoimikunnan tiedotussivusto ja Traficomin eli viranomaisen tiedotussivusto.

Meitä lennokkiharrastajia on jäsenistöstä noin kolmannes. Toimintamme on keskittynyt lähes täysin radio-ohjattavin lennokkeihin, niin polttomoottori- kuin sähkökäyttöisiin. Lennokkilajeista meillä on kattavasti edustettuna aina pienemmistä sähkölennokeista suurempiin radio-ohjattaviin sporttilennokkeihin, sähköliidokkeihin sekä helikoptereihin.

Junior 60 - old timer-lennokki. Photo by Henri Hiisilä

Meiltä löytyy asiantuntemusta myös radio-ohjattuihin autoihin, veneisiin sekä ilmakuvaukseen. Kysy rohkeasti! Autamme mielellämme uusia harrastajia mielenkiintoisen harrastuksen alkutaipaleella, jossa ei edes taivaskaan ole rajana. Kokeneemman harrastajan mukanaolo on usein välttämätöntä uuden aloittelijan ensimmäisillä lennätyksillä suurempien kalustorikkojen estämiseksi.

Toimitilojen puuttumisesta johtuen yhdistyksellä ei ole varsinaista järjestettyä ja ohjattua nuorisotyötä. Harrastajat rakentavat ja huoltavat kalustoaan omatoimisesti kukin tahoillaan. Lennokkien lennätykseen yhdistyksellä on tarjota hyvät puitteet Forssan lentokentällä. Lennokkitoiminta tapahtuu aina rullaustien 22-puoleisessa päässä. Lennokkiharrastajien on syytä tutustua lennokkitoiminnan sääntöihin ja turvaohjeisiin ja toimia kentällä niiden mukaisesti.

EFFO - merkityt paikat

Oman ja muiden turvallisuuden vuoksi maksimoi oma näkyvyytesi ilmaan; käytä siis vähintäänkin huomioliivejä, ne eivät maksa paljoakaan. Ollaksesi selvillä lähestyvistä koneista ja niiden aikeista, kuuntele skannerilla Forssan liikennettä taajuudella 123.150 MHz. Lentäjät ovat vastaavasti velvollisia tekemään asiamukaiset ilmoitukset ilmailuradioon ja ns. korpikentille kuuluvat laskukierrokset varmistuakseen esteettömästä laskeutumisesta. Jos lentokone on tulossa laskuun, ota hyvissä ajoin lennokkisi laskuun ja hae se pois kiitoradalta tai lennätä lennokkiasi sen verran sivussa, ettei se ole haitaksi laskeutuvalle koneelle. Muista myös itse siirtyä selvästi rullaustien puolelle.

Käytä huomioliivejä! Photo by Jari Vehmaa

Ota yhteyttä meihin ja tule mukaan mielenkiintoiseen harrastuksen, josta eivät taatusti haasteet lopu koskaan ja jossa on kasvunvaraa vuosikymmeniksi eteenpäin.